Sunday, December 21, 2008

Noel

Mange av dere husker at jeg sendte ut en lettere desperat mail tidligere i høst. Og mange av dere ga respons på den mailen. Det gjaldt å hjelpe Noel, som måtte frakte sin avdøde søster hjem til Zimbabwe for å begrave henne.

La meg fortelle…

Noel hadde en søster og en bror, og det var alt etter at foreldrene døde for noen år siden. I Afrikansk målestokk, en liten søskenflokk. Noel er den eldst av de tre, som alle hadde kommet til Sør-Afrika for å finne et bedre liv enn det de hadde i det istykkerrevne landet sitt Zimbabwe. Noel fant jobb i Durban og broren og søsteren i Johannesburg. Søsteren fikk både jobb og rom hos en indisk familie, og kjente seg heldig. Så plutselig ble hun funnet død en morgen, med gul fråde i munnvikene… 24 år gammel.

Det er ikke lett å være Zimbabwer i Sør-Afrika. De blir beskyldt for å komme og ta jobbene fra de andre afrikanerne. Vanlig fremmedhat finnens overalt. For å frakte døde fra Sør-Afrika til Zimbabwe skal begravelsesbyråene ha 8000,- SA Rand. Det er ca 6500,- NKR. For en servitør er det MYE penger, ALT FOR MYE penger! Slektningene til Noel og søsknene trakk seg unna da han ba om hjelp, for de hadde INGEN mulighet til å hjelpe, ingen i Zimbabwe har penger (bortsett fra Mugabe og gjengen..) og ingen sosialkontor å henvende seg til…

Det er grenser for hvor lenge man kan vente med å begrave en død person, og så kommer afrikanske tradisjoner, rutiner hos agenten, osv. i tillegg. Noel begynte å bli smådesperat. Flere av vennene til Noel i Johannesburg klarte å skrape sammen noe av pengene, noen kolleger og venner i Durban ga det de kunne, og mange av dere gav resten. Vi klarte å hjelpe Noel til å få søsteren hjem og begravet.

Da Noel kom tilbake fra Zimbabwe var han selvsagt trist, men han hadde ikke ord for hvor mye det hadde betydd for han at vi hjalp han med søsterens frakt og begravelse. ”Hvordan kan noen som ikke kjenner meg vise en sånn omtanke og kjærlighet??”

Ordrett fra Noel: ”Tusen, tusen, tusen takk!! Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten dere! Hvordan kan jeg noensinne få takket dere nok? Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre til gjengjeld..?”

Tusen takk til dere som gav! For oss er det ofte bare snakk om ett par hundrelapper, som vi ikke merker noe til. Men for Noel, betød det noe ENORMT!! Og gjennom at vi gav, har Noel fått tro på at det fines en Gud som bryr seg om hans konkrete behov! Takk til dere og takk til Gud!

Dere som ber, be for Noel litt denne Julen. Han jobber mye, ofte dobbelt, for å betale tilbake de som lånte han pengene.

I etterkant av begravelsen til søsteren, har kona skilt seg fra han. Hun og familien hadde ”blitt enige om” at han var for fattig for henne… Han har hatt mye hjertesmerte, som ikke er lett å deale med. Vær med å løft han opp til Gud!

No comments: